Seguidors

dissabte, 5 de gener del 2019

CASA FORTUNY 
Vic - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



Enllaç al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Vic:

que diu:

Època: segle XX
Data: any 1910
Autor: Josep Canaleta i Cuadras, arquitecte (Vic 1975 – Barcelona 1950)

Josep Canaleta i Cuadras
Descripció:
Actualment només queda la façana del que havia estat la casa original, que ha quedat integrada a l'edificació de més altura i resultat de l'annexió de finques. L'edifici original era de planta baixa i dos pisos, amb una façana completament simètrica respecte a un eix central. Tots els elements utilitzats són d'inspiració modernista. L'edifici original quedava rematat per un ràfec inclinat i amb colls-vistos, que avui s'ha perdut. El basament i la llosana dels balcons són de pedra, les baranes són de ferro forjat complex i també hi ha elements d'obra vista a la planta baixa i en mènsules i ornaments i també hi ha ceràmica vidriada. L'acabat de façana és arrebossat.
Descripció de la façana:
Composició: Completament simètrica respecte a un eix central. Tots els elements utilitzats són d'inspiració modernista. L'edifici queda rematat per un ràfec inclinat i amb colls vistos. Materials: El basament i la llosana dels balcons són de pedra, les baranes són de ferre forjat complex i hi ha obra vista a la planta baixa i en mènsules i ornaments, també hi ha ceràmica vidriada i l'acabat de façana és arrebossat.
Dades històriques:
La casa original era de nova planta del 1910. Es troba al carrer Verdaguer, que s'obrí arrel de la construcció de l'estació de ferrocarril l'any 1875 i reformada al 1910. En la última reforma de principis del segle XXI, va enderrocar l'edifici deixant només la façana.
Valoració:
El que resta de l'edifici continua essent molt interessant per la composició general i la qualitat dels elements arquitectònics i perquè és una peça modernista ben acabada i conservada que pot orientar sobre els tipus d'edificació d'habitatges al carrer de Jacint Verdaguer a la primera fase de la seva construcció.
Elements:
Cal destacar tots els elements d'obra vista i ceràmica vidriada com també les baranes de forja que caracteritzen i singularitzen l'edifici.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Descripció:
Casa entre mitgeres que consta de planta baixa i dos pisos i és simètrica respecte a un eix central. A la planta baixa presenta dos portals d'arc rebaixat amb decoracions de totxo vist formant cornises i decoracions. Al primer pis presenta decoracions amb mosaics de colors, cal remarcar el ferro forjat de les baranes. 
És una casa d'estructura simple, construïda amb materials senzills però amb una gran empremta modernista.
Notícies històriques:
Es troba al carrer Verdaguer, que s'obrí arrel de la construcció de l'estació de ferrocarril l'any 1875 i reformada al 1910.
En aquest carrer hi trobem altres elements arquitectònics de tipus modernista o racionalista.
La casa Fortuny és una bella mostra de la simplicitat estructural i de materials d'aquest corrent de principis de segle.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada