Seguidors

dimecres, 16 de gener del 2019

CASA YLLA-CATALÀ
Vic - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa




Enllaç al catàleg de béns protegits publicat per l'ajuntament de Vic:

que diu:

Descripció:
Es tracta d'un edifici amb una paret mitgera que consta de planta baixa, entresòl i dues plantes superiors. La casa s'organitza en façana marcant el basament amb un encoixinat corregut, el cos principal amb balcons i el coronament amb finestres. Les obertures s'agrupen en eixos de composició vertical i utilitzen la gradació de proporcions en alçada. El coronament és un ràfec amb colls vistos molt propi de principis del segle. La pedra picada és present a l'arc adovellat de l'entrada principal, a les lloses dels balcons i emmarcant les obertures principals. Les baranes són de ferro forjat i la façana està arrebossada amb dibuix de carreus per incisió a la planta baixa.
Descripció específica de la façana:
La casa s'organitza en façana marcant basament, cos principal i coronament. Les obertures s'agrupen en eixos verticals de composició i utilitzen la gradació de proporcions amb l'alçada. El coronament és a base d'un ràfec amb colls vistos molt propis de principis de segle. Materials: Pedra picada a l'arc dovellat a les lloses dels balcons i emmarcant les obertures principals. Baranes de forja. Acabats de façana arrebossats amb ratllat marcant els carreus. Elements arquitectònics a destacar: Tots els de pedra. Conservació de la façana: Alguns desperfectes en els acabats de façana.
Dades històriques:
L'edifici en el seu estat actual sembla fruit d'una reforma feta a finals del s. XIX o principis del s. XX. Havia estat fins fa pocs anys residència adscrita a la Catedral.

Escut de pedra de forma de quarilong hispànic amb el camper de divisió quarterada on es representen els elements heràldics d'unes cases i peixos. Al cap del camper hi ha un casc i a la punta unes volutes. Està sostingut per dos lleons rampants i disposat sobre una targeta que imita el pergamí enrotllat. Està situat a la finestra del balcó principal del primer pis. Compleix les normes heràldiques de figures grosses que omplen el camper, els contorns ben definits, l'eliminació d'elements superflus i els lleons que el sostenen tenen l'actitud de ferotgia que demanen les lleis heràldiques.

Jardí
Jardí en planta baixa que s'accedeix per escala també des de planta primera, des del saló principal. Paviment de gespa i graveta. Només pavimentat amb tova sota porxo. Murs amb veïns, a sud amb Casa Bayés, que queda a una cota més baixa. S'estructura amb 4 parterres de boix retallat dins els que hi ha alguna arbustiva i on hi destaquen diversos teixos retallats de forma piramidal. Al fons hi ha una petita peça d'aigua centrada entre dues pèrgoles que acullen una taula de jardí i que entre pilars formen un banc. Els pilars son de totxo massís i la pèrgola de fusta. Arbres destaquen un nesprer i una magnòlia a la part del davant, fruiters tocant el mur del veí, un xiprer i un boix grèvol. 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada