Seguidors

dimarts, 15 de gener del 2019

CASA 
 PLAÇA DON MIQUEL DE CLARIANA,4 o CARRER DUES SOLES,4
Vic - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



Enllaç al catàleg de béns protegits publicat per l'ajuntament de Vic:

que diu referent al subsól i al jardí:

SUBSÓL
Cronologia:
Romà Baix imperi, Medieval Catalunya vella sotmesa als carolingis, Medieval Comtes de Barcelona, Medieval Consolidació Corona Aragó, Medieval Baixa Edat Mitjana, Modern XVI – XVII.
Descripció:
Espai d’hàbitat dins muralla, les restes del qual conformen un edifici del segle XVII-XVIII amb jardí elevat sobre la muralla medieval. Es van trobar porxades que donaven a un possible carrer en direcció cap a la muralla, inexistent a l’actualitat, murs medievals sobre carreus romans i estratigrafia en la que es va trobar ceràmica comuna romana, sigil•lata, ceràmica grisa medieval dels segles XII-XIII. En la intervenció del 1982, l'excavació sistemàtica portada a terme al Restaurant La Taula es va centrar en la realització d’una cala o sondeig estratigràfic. Aquest va permetre comprovar una estratigrafia des del segle XVIII fins al segles XIII-XIV, amb material barrejat d'època romana i va permetre recuperar la següent seqüència cronoestratigràfica: Nivell I: Ceràmica vidrada marró i blava (segles XVI-XVII) Nivell II: Paviment de pedres i còdols. Al damunt del paviment, ceràmica grisa medieval (segles XII i XIII), òbol del rei Jaume I encunyada a mitjan segle XIII. Nivell III: Sota el paviment, nivell de rebliment, ceràmica comuna romana i terra sigil•lata. Les estructures arquitectòniques recuperades corresponen a diversos murs d’origen romà i medieval. Així doncs, la presència de murs medievals sobre carreus romans que demostren a la zona una seqüència d'època romana important. També es documenten estructures porxades en arc de mig punt que donaven a un possible carrer en direcció a la muralla. Per la situació aquest carrer s’ha associat a un tram del desaparegut Carrer de les Nueses, que esmenten els documents i que tenia un traçat similar. Es tracta d’un carrer d'origen medieval que anava de la Plaça Dom Miquel de Clariana al portalet de la muralla. Segons Junyent (1976) en aquest carrer hi havia una "casa de tolerància" per quina circumstància se'l coneix per tan suggestiu nom popular". Desapareix al segle XVIII en edificar-se al redós de la muralla. L’any següent, al 1983 es va procedir a realitzar una excavació programada al local annex, que permetia treballar en extensió, confirmant-se una ocupació medieval amb antecedents de construcció romans. En el Nivell III aparegueren barrejats amb les restes medievals, fragments de ceràmica sigil•lata sudgàl•lica i clara. Cal assenyalar que al jardí de la casa del costat, anomenada casa Balmes també s’havien trobat restes de ceràmica romano-imperial en diversos nivells fins al superficial. Cal assenyalar que l’excavació a “La Taula” fou la primera intervenció arqueològica en un edifici particular del nucli antic de Vic en el marc de les reformes d’un local que s'estava rehabilitant i remodelant per a ser utilitzat com a restaurant. El jardí penjat sobre la muralla a la Rambla dels Montcada no ha estat excavat. És una zona d’alt interès arqueològic perquè s’hi han de localitzar estratificats els diferents nivells de la muralla medieval que envoltava la ciutat.
Jardí:
Descripció:
Jardí enlairat sobre la muralla amb els límits murs amb les parcel·les veïnes. És llarg i estret. S'accedeix des de la planta principal de la finca veïna amb escala adossada a la façana i al mur amb la mateixa. Manté, igual que en la finca veïna, un desnivell que marca l'antic pas de muralla amb la mateixa solució constructiva pel tipus de muret i escala que la finca veïna pel que fa pensar que es va remodelar alhora per el mateix autor. Només hi ha un caminet de pedra pavimentat, la resta és gespa. No hi ha vegetació d'interès, només un boix grèvol de rebrot. En algun moment es va obrir una porta i comunicava amb el jardí de casa Bojons, actualment tapiada.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada