Seguidors

dimarts, 1 de gener del 2019

CASA DE JOSEP RAFART
Vic - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa




Enllaç al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Vic:

que diu:

Època: segle XVIII
Descripció de la façana:
La façana principal, que dóna a la plaça dels Màrtirs, resulta de la juxtaposició d'un dels tipus repetitius més típics a l'eixample Morató, amb les obertures de totes les plantes ordenades segons un eix vertical i amb una porxada a l'última planta que ocupa tota la façana. L'edifici és rematat per un ràfec inclinat tradicional amb colls de fusta. Les llindes i brancals de les obertures principals i de la cantonada són de pedra, les baranes tenen barrots de ferro i els acabats de façana són arrebossats, estucats i amb esgrafiats geomètrics.
Dades històriques:
Edifici originari segurament del segle XVII o del XVIII. L'estat actual ve possiblement d'una reforma feta el 1929 per Manuel Gausa. No tenim data precisa de la seva construcció però per la seva ubicació podem considerar que l'edifici primitiu no era anterior al S.XVIII i l'aspecte actual el deu a diverses intervencions. Es troba al cor de l'eixample barroc de Morató. Que el 1734 creà la Pl. dels Màrtirs com a centre del reticulat entre C/ Manlleu i els Caputxins i entre el C/ Nou i el Passeig, el C/ Fusina , amb el qual fa cantonada, seria un dels carrers intermedis com el C/ Trinquet, St. Antoni, St. Sebastià,...
Valoració:
L'edifici és interessant perquè, l'autor s' ha plantejat el problema d'integració amb la casa veïna, cosa que aconsegueix amb el mateix ràfec a manera de cornisa, i la mateixa proporció entre buits i plens de la façana. És també un testimoni dels sistemes constructius i d'ús dels elements arquitectònics del primer terç del segle XX, en la transformació de tipologies primitives i, si es confirmava amb seguretat que l'autor en fou l'arquitecte Manuel Gausa, seria interessant per a l'estudi de la seva obra.
Elements:
Cal destacar els elements de pedra, les baranes, les arcades en dues façanes i els esgrafiats que caracteritzen l'edifici i el singularitzen.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Casa entre mitgera que forma cantonada. Consta de PB i tres pisos. La façana de la Pl. dels Màrtirs és simètrica, s'obren tres portals rectangulars a la planta. Al 1er i 2on pis s'hi obren tres balcons amb llosanes de pedra. Els primers també estan emmarcats amb aquest material, els altres són decorats amb bonics esgrafiats com la resta de l'edifici. A la planta superior s'hi obren uns arcs rebaixats que tanquen amb vidres l'antic porxo. L’altra façana presenta diverses obertures, sense seguir cap estructura concreta llevat de l'últim pis que presenta les mateixes obertures que la façana principal només que la major part són tapiades. El voladís és força ampli i està recobert per rajola de color blau i verd i rematat amb colls de biga de fusta.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada