Seguidors

dimarts, 15 de gener del 2019

CASA TORTADÈS
Vic - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa






Enllaç al catàleg de béns protegits publicat per l'ajuntament de Vic:

que diu:

Època: moderna segle XVIII
Descripció:
Edifici en cantonada de planta baixa i tres pisos. Té una planta noble important i a la cantonada amb la rambla dels Montcada a la zona del jardí i sobre la muralla s'hi troba la torre amb la capella, imatge molt característica de les muralles de Pere III.
En el pis superior de la casa Tortadès, s'hi allotjà el pare Claret. La seva habitació estava plena d'estampes i quadres. És en aquesta habitació, quan Claret estava malalt, té la famosa temptació i l'aparició de la Verge que ens explica a l'autobiografia. Aquest lloc , l'any 1934 en motiu de la beatificació d'Antoni Maria Claret i Clarà, es va convertir en una capella, que en reformes posteriors va desaparèixer.

Antoni Maria Claret i Clarà
Subsòl
Conjunt de gran potencial arqueològic tant per la ubicació com per les característiques de l'indret. No s'hi ha fet excavacions arqueològiques però si un estudi de tipus arquitectònic al 1992. Conjunt arquitectònic format per 5 pedres treballades, entre elles dos capitells romànics, recuperats de forma puntual al celler de la casa. Dels dos capitells romànics, n'hi ha un amb la representació d'un home pentinat i barba, i l'altre amb un dragó. Les altres dues són dos medallons amb un àngel i un lleó, símbols dels evangelistes. La cinquena pertany al segle XVIII. Aquestes cinc pedres foren trobades al celler de la casa Tortadès on feien la funció de suport de les botes de vi. Van ser donades pel seu propietari Sr. Ramon Espona Sitjà al Museu Episcopal de Vic. Es solen atribuir a restes escultòriques corresponents a la catedral romànica. A l'obra Catalunya Romànica es diu que de la mènsula que representa l'àngel (n. inv.163) se n'ha perdut el rastre.
Jardí
Jardí enlairat sobre la muralla amb els límits tancats en mur, també sobre el carrer de la Mare de Déu dels Àngels i sobre la finca veïna. A la cantonada del carrer amb base sobre la muralla hi ha una torrassa amb una capella dedicada a la mare de Déu dels Àngels. La coberta és d'estil modernista però el marc és més antic, barroc. En el tram de mur sobre la muralla hi ha un petit balcó/mirador amb barana de ferro, que dona sobre la Rambla dels Montcada. Guarda a un nivell més baix la traça del pas vora muralla, des d'on s'accedeix a la part baixa de la torrassa per una escala de pedra antiga. De planta bastant quadrada és un jardí espaiós, s'hi accedeix des de planta baixa a peu pla i des de la planta principal per unes escales adossades a la façana i al mur del carrer. La vegetació es concentra en els marges i hi destaquen una magnòlia i dos arbres de l'amor força vells i un xiprer molt gran. Té una pèrgola de la banda est amb pilars revestits de pedra i viguetes de ciment. Les zones pavimentades en pedra ho son de la reforma de mitjans segle XX i hi ha zones de paviment ceràmic modern. També hi ha un petit estany de forma orgànica, actualment en desús.


Mur que envolta el pati








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada