Seguidors

diumenge, 27 de gener del 2019

FONT MAJOR
Montblanc - la Conca de Barberà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


Font Major
Segle XVIII-XIX
Font amb tres canelles i un abeurador adossat. Fou construïda per conduir l’aigua de la font de la Pasquala, situada a l’exterior de la vila.





Enllaç amb informació:

que diu:

Descripció:
És una font monumental de tres canelles amb un abeurador adossat al seu costat esquerre. La font està feta amb carreus de pedra treballats i culmina amb una estructura arquitectònica que ens fa pensar en els frontons clàssics. Al centre del capdamunt d’aquesta mena de frontó hi ha esculpit un gros escut reial de pedra flanquejat per un escut amb les quatre barres catalanes i l’escut de la vila ducal.
Ressenya històrica:
Com a prevenció per una possible repetició de l’alta mortalitat causada per unes febres palúdiques a principis del segle XVIII, les autoritats borbòniques van decidir portar l’aigua de la fon de la Pasquala fins a quasi la plaça del Mercadal, just davant de les carnisseries públiques, aprofitant el racó d’una casa enderrocada pel mal estat en que l’havia deixat la guerra.
Les obres van ser realitzades entre 1727 i 1730 i dirigides pel mestre d’obres barceloní Antoni Gelambi pel preu de 1.600 lliures. Els plànols de la font van ser del paleta barceloní Josep Martí.
La font va ser reformada el 1804, coincidint amb la reforma de la conducció d’aigües. L’any 1928 es va reduir l’amplada de l’abeurador de grans dimensions que hi havia i actualment manté gairebé la seva fisonomia original.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Construcció:
Finals del segle XVIII i principis del segle XIX.
Característiques:
Situada a un extrem de la plaça Major és una font amb tres canelles i un abeurador adossat a aquesta les dimensions del qual foren reduïdes l'any 1928. En la part superior es pot veure esculpit en pedra l'escut d'Espanya en el centre, el qual està flanquejat pels escuts de Catalunya i de la vila.
Història:
A finals del segle XVIII la vila es veié sotmesa a una epidèmia que afectà un gran nombre de la població. Les autoritats borbòniques, com a mètode preventiu, van creure en la necessitat de conduir l'aigua de la font de la Pasquala, situada a la part exterior de la vila, cap a la plaça del Mercadal, actual plaça Major, aprofitant l'espai buit que havia deixat una casa enrunada.

Altre enllaç amb informació:
http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=5116

**********************************************************************************













2 comentaris:

  1. Bonica troballa la de la font, Joan!
    Per sort sembla que no ha perdut el seu encant, ni potser la seva essència. Qui sap si mena aigua actualment...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tant la font com l'abeurador encara rajan,un racó al costat de la Plaça Major amb història i encant,Montblanc es història en tots els seus racons del casc antic.

      Elimina