Seguidors

dimecres, 26 de desembre del 2018

CAPELLA DE SANT ANTONI
Cornellà del Terri - el Pla de l'Estany

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa






Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

És un edifici originàriament romànic, d'una sola nau i amb absis semicircular, pòrtic davant l'entrada i façana coronada per un petit campanar d'espadanya. Les parets són de maçoneria amb carreus bastant irregulars a l'absis i l'espadanya. També hi ha a les cantonades. L'interior és enguixat i pintat al damunt. La coberta és de teula àrab a dues vessants. El pòrtic de l'entrada és fet amb cairats, llates i teules. La porta que dóna accés a l'interior de la nau és amb arc de mig punt i de dimensions reduïdes i sense carreus.
L’advocació sembla que és la de Sant Antoni Abat, perquè tradicional s'hi celebrava cada any la festa de Sant Antoni pel mes de Gener, amb ofici, concentració d'animals, benedicció i gresca.
Històricament havia estat capella del castell de Cornellà.

Altre enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Història:
No es disposa, ara com ara, de notícies històriques referents a aquesta capella del castell, que molt probablement estigué anteriorment sota una altra advocació, ja que l’actual és una dedicació tardana, arrelada al nostre país a partir del segle XIII.
Església:
Aquesta esglesiola, que molts autors identifiquen amb la capella del castell de Cornellà, és una construcció senzilla de nau rectangular coberta amb volta de canó apuntada. L’absis, de planta semicircular, és cobert amb el tradicional quart d’esfera que mostra també un lleuger perfil apuntat en el carregament més baix de la nau. Té una petita finestra centrada.
Les filades de carreus són fetes amb pedra molt basta i mides irregulars, quadrangulars, que van des dels 20-35 cm d’amplada als 16-20 d’alçada.
L’entrada, situada a migdia, és protegida per un pòrtic, afegit a la capella que prolonga els murs laterals i resta obert el frontis. La coberta d’aquest pòrtic, amb una teulada de dos vessants, segueix els pendents dels de la capella, que es resolen amb una jàssera de carener recolzada amb puntals sobre un travesser frontal, forma habitualment utilitzada en pallisses annexes als masos.
La porta, amb arc de mig punt i dovelles grosses, manté restes de pintures parcialment posades al descobert en una operació, sortosament inacabada, de repicament. Realitzades amb mangra sobre blanc de calç, cobrien tota la façana principal si bé actualment només s’observen les dovelles figurades amb dibuixos indefinits al seu interior. La poca part que resta encara amb arrebossats podria donar més llum sobre aquestes pintures. Una petita espadanya situada sobre la porta corona el conjunt.
Treballs de restauració posteriors:
Aquesta capella fou restaurada els anys 1993-94, a càrrec de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Cornellà de Terri. Les obres consistiren en la consolidació de les voltes de la capella i la coberta, la restauració del porxo tardà, el rebaixament del paviment de la nau fins al nivell original i altres intervencions menors.

Text: 
Josep Maria Cots i Serra / Josep Ros i Mateu / Maria Lluïsa Ramos i Martínez / Carles Puigferrat i Oliva


Altres enllaços amb informació i descripció:












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada