Seguidors

diumenge, 30 de desembre del 2018

CASA DE MANUEL PLADEVALL - carrer Gurb,21
Vic - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa






Al catàleg del patrimoni arquitectònic publicat per l'Ajuntament de Vic diu:

Estil: eclecticista
Cronologia:
Probablement l’aspecte actual ve d’una reforma de final del segle XIX.
Valoració:
És interessant la composició de l’edifici, el qual és una mostra dels tipus primitius d’habitatge plurifamiliar com a transformació de la ciutat barroca. També és important com a testimoni dels sistemes constructius dels mestres d’obres i de com usaven els elements arquitectònics a final del segle XIX.
Descripció i composició:
Simètrica respecte a un eix central, té proporcions verticals. La mida de les obertures disminueix amb l’alçada. L’edifici queda coronat amb una cornisa i una barana que sembles posteriors.

Al catàleg de béns protegits diu:

Autor: Manuel Gausa, arquitecte
Dades de construcció: amb reformes el 1930
Descripció:
Edifici entremitgeres resultat de la fusió de dues parcel·les gòtiques, estructura tradicional de parets de càrrega i coberta de teula àrab en diverses vessants.
La façana ve marcada per una tribuna de planta poligonal, que determina la coberta i marca un eix vertical descentrat, remarcat per la coberta en forma de xamfrà. El ràfec és amb colls de fusta i ceràmica vidriada amb motius geomètrics. S'obren tres portals rectangulars a la planta; al primer pis hi ha la tribuna i al segon un balcó amb baranes de forja. La façana és arrebossada i presenta esgrafiats i estucs amb motius vegetals, sota el ràfec hi ha una inscripció amb la data de construcció. Cal remarcar els vidres emplomats que donen llum a l'escala de veïns.
Dades històriques:
El 1930, Manuel Gausa deixà l'edifici tal com està actualment. La planta baixa ha estat reformada i desfigura el conjunt. L'edifici podria tenir alguna influència de la casa de la fundació Puigporret feta per Josep M. Pericas, arquitecte.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada