Seguidors

dilluns, 31 de desembre del 2018

CASA DE MARTÍ GENÍS i AGUILAR
Vic - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


La ciutat de Vic a l'escriptor Martí Genís i Aguilar (Vic 21 de juny de 1847 - 10 de desembre de 1932) en el cinquantenari de la seva mort - 1982







Enllaç amb informació de Martí Genís i Aguilar:



Escriptor.
Vic, Osona, 1847 — Vic, Osona, 1932
Doctor en farmàcia (1874), residí a Vic, on exercí la seva professió i fou professor d’història natural i fisiologia a l’institut. Amic de Jacint Verdaguer i de Jaume Collell, participà en la fundació de l' Esbart de Vic(1867); col·laborà a “La Renaixença”, “La Ilustració Catalana”, “La Veu de Catalunya”, “La Veu de Montserrat” i la “Gazeta Vigatana”. Concorregué assíduament als jocs florals de Barcelona, on obtingué la flor natural amb Criat major (1878) i la viola amb Penediment (1892); en fou mantenidor el 1890 i el 1903 i president el 1921. La seva obra poètica, emmarcada tota dins un Romanticisme moderat, fou recollida només en part en un volum de Lectura Popular , a l’antologia La garba muntanyesa (1879) i al volum Guspires de ma llar (1919). Com a prosista, el 1874 publicà la novel·la Julita , la seva obra més reeixida, la qual seguiren Sota un tarot (1876), La Mercè de Bellamata (1878, 1969),Quadros del cor (1881), Novel·les (1882), Passavents (1887) , L’espalmada (1890), La reineta del Cadí (1892), etc. Les seves novel·les, de caràcter costumista romàntic i d’intenció moralitzadora, tingueren una gran popularitat a la fi del s XIX.

Enllaç amb informació i descripció de l'edifici:

que diu:
Època: segle XX
Descripció:
Edifici civil. Casa de pisos, de planta rectangular, a tres vessants. Ocupa el xamfrà del Carrer Manlleu amb la Rambla del Carme. Consta de planta baixa i de quatre pisos. La planta baixa és destinada a farmàcia, amb tres portals d'accés els quals són de forma còncava sostinguts per pilastres decorades. A nivell del primer pis s'obren petites finestres. Al segon i al tercer pis hi ha balcons i al quart, marcat per una cornisa, presenta les mateixes finestres que el primer. Tota la façana està arrebossada i estucada amb elements de tipus clàssic. Les obertures són emmarcades amb pedra. Les baranes són de ferro forjat. L'estat de conservació és bo. 
Notícies històriques:
El pla de Santa Clara es coneix per aquest nom ja que emplaçava l'antic convent de les Monges Dominicanes de Santa Clara, edificat al segle XVII. Convent i església foren destruïts a la guerra civil. Els solars que l'emplaçaven es varen urbanitzar des del carrer Sant Antoni fins al cap del carrer Manlleu i el convent passà a la plaça de Malla on s'edificà l'església inaugurada al 1963.
Martí Genís fou un home important en la vida cultural del Vic del segle XIX. El trobem en col·laboracions a La Veu de Montserrat i participà a les esbartades que es celebraven a la font del Desmai. Escriví novel·les costumistes com Sota un tarot.
 

Al catàleg de béns protegits publicat per l'ajuntament de Vic:

diu:

Estil: arquitectura de las postguerra
Autor: Jordi Dou Arumí, arquitecte
Dades de construcció: any 1941
Època: contemporània segle XX
Descripció: Edifici entre mitgeres i en una cantonada d'estructura tradicional de parets de càrrega i coberta de teula àrab.
Descripció de la façana:
Com que les obertures són agrupades segons els eixos verticals, la composició accentua la cantonada mitjançant alguns elements arquitectònics. Hi ha elements de pedra natural en alguns elements, baranes de forja i acabats de façana estucats i esgrafiats.
Dades històriques-cronologia:
Edificis existents segurament al segle XVIII. El 1924 Bernat Callís en reforma les obertures, el 1927 s'obra una finestra a la planta baixa i el 1924 J. Dou reforma la façana. El pla de Santa Clara es coneix per aquest nom ja que emplaçava l'antic convent de les Monges Dominicanes de Santa Clara, edificat al segle XVII. Convent i església foren destruïts a la guerra civil. Els solars que l'emplaçaven es varen urbanitzar des del carrer Sant Antoni fins al cap del carrer Manlleu i el convent passà a la plaça de Malla on s'edificà l'església inaugurada al 1963.

Enllaços amb informació:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Mart%C3%AD_Gen%C3%ADs_i_Aguilar



https://www.escriptors.cat/autors/genism/pagina.php?id_sec=3826

Martí Genís a la seva farmàcia l'any 1925











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada