Seguidors

diumenge, 30 de desembre del 2018

CASA AL CARRER GURB,51 AMB FORNÍCULA DE SANT FÈLIX
Vic - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa




Al catàleg de béns protegits publicat per l'aajuntament de Vic diu:

Nom: fornícula de Sant Fèlix
Estil: modernista
Dades històriques:
La fornícula pot ser de l'any 1890 quan es va reformar la casa.
Descripció:
La fornícula és de pedra i relleus estucats, i està constituïda per un arc de mig punt i coronada per un frontó triangular resseguit per baixos relleus que dibuixen garlandes de flors i cintes. Cal destacar-ne els elements florals que ressegueixen el frontó que reforcen la fornícula i donen vivacitat a la façana. Es valora fer ús de recursos ornamentals com aquests motius naturalistes per animar espais somorts amb aquell esperit característic del modernisme.
Informació complementària:
Malgrat ara només es conserva la fornícula, la imatge que hi havia hagut era la de Sant Fèlix. L'estat de la fornícula és bo però ha desaperagut la policromia que hi havia.
(actualment ja hi ha la imatge de Sant Fèlix amb la policromia)

Enllaç amb informació i descripció:
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=222&consulta=MCU0KzA4Mjk4MSU=&codi=24700

que diu:


Època: final segle XIX
Descripció:
Casa entre mitgeres. Consta de planta baixa i tres pisos. La façana presenta un eix de simetria central. Presenta un portal rectangular central i dos laterals. Dos balcons a cada pis que disminueixen amb l'alçada. Al centre del primer pis hi ha una fornícula buida. Les baranes dels balcons són de ferro forjat amb decoracions. Estuc amb imitacions de pedra picada. Colls de biga amb ceràmica vidriada.
Notícies històriques:

L'antic camí de Gurb sorgí com la prolongació del carrer de les Neus vers el segle XII i on s'anaren transformant les masies i edificacions en cases entre mitgeres que seguien el traçat natural del camí. Al segle XV es construí l'església gòtica dels Carmelitans prop de l'actual carrer Arquebisbe Alemany, enderrocada el 1655 en convertir-se la ciutat en plaça fortificada contra els francesos durant la guerra dels Segadors. Als segles XVII-XVIII es construí l'actual convent i l'església dels Carmelitans calçats. Al segle XVIII la ciutat experimenta un fort creixement i aquests carrers itinerants es renoven formant part de l'Eixample Morató. Al segle XIX, amb la urbanització de l'Horta d'en Xandri entre el carrer Gurb i de Manlleu també es renova. Actualment el carrer viu una etapa d'estancament i convindria revitalitzar-lo.
L'edifici és probablement del segle XVIII i l'estat actual prové d'una reforma del 1890.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada