Seguidors

dijous, 13 de desembre del 2018

DOMA, LA RECTORIA D'ANGLÈS
Anglès - la Selva

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



Casa de tres plantes i vessants laterals. Fou construïda el 1622, coincidint amb la gran reforma que transformà en església parroquial l'antiga capella del castell. Dedicada sempre a rectoria, preserva diversos elements de l'edifici original.



IHS
DOº BARO S.T. ME FECIT




Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segles XVII-XVIII // XX
Descripció:
Edifici de tres plantes i coberta de dues aigües a laterals adossada a l’església parroquial de Sant Miquel. Està formada per dos cossos, la rectoria i un edifici adossat.
La planta baixa presenta dues obertures, un banc corregut a la part esquerra i un pou amb boca de pedra de Girona. Una de les dues obertures és una finestra rectangular i emmarcada de pedra. Té l’ampit emergent i treballat format per tres peces. L’altra obertura és la porta principal, emmarcada de pedra i de forma d’arc de mig punt amb grans dovelles. Té un esglaó d’entrada. Al marge dret, a tocar el pou, hi ha dues finestres llargues i primes amb protecció de ferro forjat amb decoració reticular i de motius florals.
El primer pis té tres finestres rectangulars, dues de les quals són emmarcades de pedra. Entre el primer pis i la planta baixa hi ha una pedra llarga, semblant a una llinda però situada dins el mur, amb una inscripció.
El segon pis té dues finestres d’obra i fusta rectangulars i de petit tamany. Entre el primer i el segon pis hi ha les restes de la part de dalt d’un marc de finestra de pedra integrat en el mur, cosa que indica possibles moviments de sòls o sostres del primer i segon pis interiors de la Rectoria.
Davant de la rectoria hi ha un pati exterior amb mur de quatre metres, porta emmarcada de pedra, reixa de ferro forjat i d’accés esglaonat. El portal presenta una llinda monolítica i impostes avançades de permòdol.
 
Notícies històriques:
Casa construïda el segle XVII, quan es va reformar l’antiga capella del castell d’Anglès. Resten molts elements originals, però ha sofert diverses reformes, sobretot interiors, durant el segle XX.
A principis del segle XVIII es va fer el pati que tanca la Doma, ja que es conserva una inscripció a la llinda de la porta d’entrada al pati que diu: VERDAGUER 1707. Aquesta llinda recorda el domer Pere Verdaguer, que de ben segur fou qui encomanà bastir el portal.
A la dovella clau de la porta principal d’accés a la Doma hi ha la data de 1622, època en què es treballà en la construcció de la rectoria i la nova església. Sota d’aquesta data hi ha inscrita la data de 1941, època en què es feren algunes reformes.
La llinda integrada a la façana, a l’alçada del primer pis i sobre l’arc de mig punt d’entrada, conté la inscripció, potser reaprofitada d’un altre lloc, porta o finestra, següent:
IHS
DOº BARO S. T. D. ME FECIT
La inscripció recorda el nom del domer i rector Domènec Baró, reformador de la Doma durant l’època en què la Doma d’Anglès s’independitzà legalment de la parròquia de la Cellera (Santa Maria de Sales), entre 1620 i 1627. La segregació de fet es dugué a terme el 1788 i, de dret, el 1859.
Una de les llindes de les finestres del primer pis conté una inscripció amb un nom, una data i una figura, encara que és pràcticament il·legible.
 

Altres enllaços amb informació:












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada