Seguidors

diumenge, 16 de desembre del 2018

ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT
Torelló - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa






Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segle XX
Descripció:
Església dedicada a la Mare de Déu de Montserrat. La planta té forma de triangle equilàter amb els angles truncats. És coberta a una sola vessant, la qual és notablement inclinada a la part de l'altar, puix que és més alta que a la part del portal. A la part dreta s'hi forma una capella fonda. A l'altar, inscrita dins un angle, hi ha la imatge de la Verge. L'església s'obra a l'exterior mitjançant unes finestres amb vitralls on s'hi representen diversos símbols eucarístics.
Notícies històriques:
Es construí arran de l'expansió del nucli de Torelló, formant així una nova entitat parroquial dedicada a la Verge de Montserrat. Aquest nucli es formà a la part NW del terme de Torelló, sota l'estació ferrocarril, a l'indret conegut per les Serrasses. En aquest indret s'hi han fet troballes arqueològiques que permeten determinar que al voltant de la vila era poblat en època neolítica.



Al catàleg de béns a protegir publicat per l'ajuntament de Torelló diu:

Data de construcció: 1980-1989
Autor: arquitecte Jaume Serra Benito
Promotor: Comissió d'obres parroquial
Constructors: Moreno-Solà, Fajaula-Torrentallé i Ferrer-Petit
Descripció:
Construcció que forma part d’una mansana edificada. L’església és de planta quadrada i coberta inclinada a dues vessants, amb el carener en direcció diagonal respecte als costats del quadrat, és a dir, apuntant a dos vèrtex. En els altres vèrtex s’hi desenvolupa l’accés principal i en l’oposat s’hi situa l’altar, de manera que la coberta, que dues lloses de formigó, es plega sobre aquestes dues puntes principals. Tots els quatre angles estan truncats. L’accés és un pòrtic que s’ha realitzat escapçant el vèrtex de forma tripartida i deixant l’ala de coberta intacta, amb un pilar a la punta de suport. L’altar també s’ha escapçat de forma tripartida, però no tant accentuada com l’accés; els dos costats laterals de la convexitat que provoca, són dues vidrieres policromades, i al centre hi ha l’altar i la imatge de la Mare de Déu. El vèrtex dret queda truncat per la construcció adjacent i lligada a l’església, que és el centre cívic, i, finalment, l’angle esquerre deixa lloc al campanar. Els murs són revestits de pedra seca natural amb els angles acusats. Hi ha peces de pedra de diferents tipus per la qual cosa la seva gamma cromàtica és força variada. L’interior s’il·lumina a través d’unes franges verticals que incorporen unes vidrieres policromades, que filtren una llum molt particular. Una d’aquestes vidrieres ha quedat ocultada per la construcció posterior d’un cos adossat al mur est de l’església. La part del pòrtic d’accés presenta el mur arrebossat i emblanquinat, que se separa del de pedra seca, mitjançant la inclusió de les franges de vidrieres policromades. El portal d’accés està centrat i coronat per una escultura que representa la muntanya de Montserrat, amb la imatge de la Mare de Déu al mig. Aquest àmbit d’accés es complementa ornamentalment amb unes paraules fetes de ferro forjat: a la esquerra Parròquia de Montserrat i a la dreta Lloc de Pregària. S’hi accedeix per una escala de cinc graons que ressegueix tot el perfil marcat pel quadrat projectat en planta. El campanar és sustentat per una estructura de formigó de planta quadrada. El mur de pedra seca que el tanca, però, en queda deslligat. És un con, la planta del qual és una circumferència inscrita dins la planta quadrada de l’estructura. Aquest con té una altura que just supera la de la coberta de l’església. A partir d’aquí , que conté la campana, i una creu al cim. S’accedeix a dalt per una escala de cargol; s’hi arriba a una atalaia superior des de la qual es pot manipular la campana i els quatre rellotges que mostren l’hora als quatre punts cardinals.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada