Seguidors

dimecres, 26 de desembre del 2018

MONUMENT AL BEAT  MÀRTIR FRANCESC ROURA I FARRÓ
Sords - Cornellà del Terri - el Pla de l'Estany

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa




========================================================================

Francesc Roura i Farró (Sords 13 de gener de 1913-Barbastro 15 d'agost de 1936 als 23 anys)

Enllaç amb informació:

que diu:

I - El beat Francesc Rora i Farró rebia el baptisme el 16 de gener de 1913 a Sant Esteve de Sords. Havia nascut el dia 13, a la masia Can Farró, on els pares, Albert (1859-1950), eren exemple per als seus dos fills. Resaven el Rosari cada vespre i a l'hivern també als matins, tot espellonant: llar de Maria.
II - "A vos ja us agrada qeu en faci capellà; però us empipa perquè em trobareu a faltar per engegar els ànecs".
En Francesc s'etimava les bestioles: semblança entre Sant Francesc d'Assís i el nostre Beat Francesc de Sords.
III - Els cristians de Sords, patrocinats a banda i banda del temps pel "primer màrtir" Sant Esteve i pel 'darrer', el Beat Francesc, fill contemporani de la Parròquia, se senten cridats a fer via vers Jesúsamb cor fidel.
IV - El noi Francesc , feia d'escolà i volia ser capellà. El 20 de juliol de 1926 ingressà la Seminari Claretià, acompanyat pel Pare Emili Bover (màrtir a Cervera el 20 d'agost de 1936).
V - A Vic,Cervera i Barbastre, assimilà generosament les dosis de vida cristiana que, en aquells fornals, s'aproximava força a la perfecció dels sants.
VI - Les turbulències socials i polítiques afegiren als ideals del jove Francesc i companys màrtirs, l'anhel sublim de veure's dignes de seguir Jesús fins a la Creu.
VII - En el Getsemani de la presó on tots deixaren el seu testament escrit, Francesc signà "Visca Catalunya Catòlica", zel apostòlic de qui duia Catalunya en el seu cor missioner amb l'esperit pastoral del gran bisbe de Vic, Josep Torras i Bages, avui ja declarat "Venerable".
VIII - D'entre els 51 claretians màrtirs de Barbastre, el Beat Francesc formà el darrer gran grup de 20 que la nit del 14 d'agost de 1936, cantant a Crist Rei i perdonant els seus botxins, foren duts camí de la mort que els arribà les primeres hores del dia 15, festa de l'Assumpció ""...jo no canviaria la presópel do de fer miracles ni el martiri per l'apostolat, que era la il·lusió de la meva vida. Vaig a ser afusellat perquñe soc religiós i membre del clergat, o sia, perqué segueixo les doctrines de l'Església Catòlica Romana. Gràcies siguin dades al Pare per Nostre Senyor Jesucrist...Amén. Nota: no sé pas quin dia serem afusellats; sembla que un dia de la setmana que comença avui".
D'un escrit signat el 10 d'agost de 1936 pel Beat Ramon Illa, company del Beat Francesc, que expressa els seus sentiments i el sentit religiós i martirial del seu sacrifici.
IX - Ell veié estroncada la il·lusió d'una vida misionera: escampar la fe. Però, fent sentir an a prop nostre el seu exemple, seguirà essent missioner, animant-nos a ser fidels al camí cap a la Casa del 'Pare nostre que está en el cel...'




Altres enllaços amb informació:











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada