Seguidors

dissabte, 22 de desembre de 2018

RECTORIA DE LA GLEVA
La Gleva - Les Masies de Voltregà - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa













Al catàleg publicat per l'Ajuntament de les Masies de Voltregà i el Departament de Cultura de la Generalitat del pou diu:

Pou de secció circular, de parets bombades a l’exterior i de carreus de pedra treballats. L’estructura de ferro forjat que aguanta la politja sosté un marc, també de ferro, que conté un relleu de pedra de la Mare de Déu amb el bou i la pastoreta.
El pou estaria vinculat a l’antiga hostatgeria (després transformada en rectoria) i als horts  i jardins que envoltaven el santuari de la Gleva, servint com a cisterna d’aigua. Actualment no s’utilitza, sinó que és un element decoratiu de l’entrada de la rectoria.












Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segle XVII-XIX (1815-1820)
Descripció:
Edifici annex al santuari. Té dos pisos i està fet de murs de pedra arrebossada. De la façana principal destaca el portal adovellat i un balcó, que gairebé se li sobreposa, amb brancals de carreus de pedra motllurats. La majoria d'obertures són finestres quadrades, amb els brancals de carreus de pedra ben tallada i uniformes. Les façanes acaben amb una barbacana sostinguda per colls de fusta. La porta adovellada comunica amb una sala que distribueix les dues parts interiors de l'edifici: la rectoria i el seminari. La porta de la rectoria té una llinda on hi ha gravada una data (1820), segurament corresponent a una reforma. Destaquen també una font que consta d'un gran mosaic de rajola vidriada policroma i de tres piques sobre les que hi ha una representació de la Mare de Déu (segles XIX-XX), i un pou de secció circular de parets bombades. L'estructura de ferro forjat que aguanta la politja sosté un marc de ferro que conté un relleu de pedra de la Mare de Déu amb el bou i la pastoreta. Volem destacar l'habitació de la rectoria on s'hi va estar Mossèn Cinto entre el 26 de maig de 1893 i el 10 de maig de 1895. Aquesta habitació constitueix un espai museitzat de clar valor rememoratiu i està obert al públic.
Història:
Aquest edifici fou unit a l'església i remodelat entre els anys 1815-1820. Conserva encara un sector del segle XVII, que consta d'un gran portal adovellat en arc de mig punt que comunica amb la gran entrada coberta amb volta que formava l'antiga hostatgeria del santuari.


























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada