Seguidors

dilluns, 10 de desembre del 2018

CA LA SILVANA - ANTIC HOSPITAL DELS POBRES DE JESUCRIST
Anglès - la Selva

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

Antigament a aquest edifici estava format per l'Hospital dels Pobres, la Capella de Santa Magdalena i una escola.



Al dintell una creu i dos llaços a cada costat amb les inicials de Jesús IHS i la data 1570.



Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segles XVI-XX
Descripció:
Casa medieval de tres plantes entre mitgeres i ubicada al costat esquerre del carrer de Santa Magdalena. Està coberta amb una teulada a dues aigües de vessants a façana i cornisa catalana. Respon a la tipologia de casa medieval.
L’edifici actual és fruit de dos moments constructius diferents. La primera etapa constructiva és del segle XVI i abastaria la planta baixa i el primer pis. La planta baixa destaca sobretot pel gran portal adovellat d’arc de mig punt amb unes dovelles de dimensions importants i ben escairades. Al primer pis trobem dues obertures. Una és petita, rectangular i emmarcada de rajol. L’altra és molt interessant, tot i que es troba en un estat pèssim de conservació. Aquesta es caracteritza per ser rectangular, amb llinda monolítica horitzontal, muntants de pedra ben escairats i ampit treballat. El dintell recull una sèrie de motius com ara una creu al centre envoltada per dos llaços a cada banda i a sota les inicials de Jesús (IHS) i la data de 1570.
La segona etapa constructiva és de finals del segle XX i s’ha traduït en la construcció d’un nou pis, aixecant per tant l’alçada total de l’edifici. Ara bé, cal dir que les pertinents obres no s’han culminat, ja que resta el rajol nu sense el seu pertinent recobriment i arrebossat.
 
Notícies històriques:
El barri de santa Magdalena estava situat originalment a extramurs, així com altres elements interessants, ja sigui la capella de l’antic castell -actual parròquia de Sant Miquel-, el molí de can Ciscot o carrers com el del Raval i el de l’Empedrat.
A part de les respectives cases dels veïns, aquest barri albergava tres construccions que van acabar constituint un conjunt arquitectònic important. Són la capella de Santa Magdalena, l’Hospital i el Col·legi.
En primer lloc, la capella de Santa Magdalena, actualment desapareguda, fou enderrocada en els anys setanta del segle XX. També se la coneixia com la capella de l’hospital dels pobres de Jesucrist. Disposava d’un frontís triangular, absis, un imponent campanar d’espadanya i l’interior albergava un important retaule que contenia episodis de la vida de santa Magdalena, destruït durant la Guerra Civil.
En segon lloc, tenim l’Hospital dels pobres de Jesucrist que en l’actualitat seria Ca la Silvana. Les primeres notícies que es conserven són del 1401. Tenia com a objectiu socórrer als caminants i mendicants de tota la vall d’Anglès. De 1880 a 1920 el barri de santa Magdalena va experimentar un gran creixement que va provocar la desaparició de l’hospital. De fet l’hospital es va mantenir actiu fins a finals del segle XIX, quan en el 1882 l’Ajuntament va expropiar l’edifici i va dissoldre al patronat. Per tal de donar sortida a l’edifici va construir un escorxador municipal en el pati de l’hospital el qual va perdurar fins al 1970 quan va ser tancat definitivament.
El tercer en discòrdia va ser un col·legi de nenes inaugurat en el 1922 i que en l’actualitat és la seu de l’oficina de correus.
 

Aquest edifici antigament també va ser l'escorxador municipal.

Altre enllaç amb informació:
http://www.angles.cat/el-poble/historia/
que ens explica:
De la mateixa manera que els carrers Raval, Canigó, Molí i Empedrat, el barri de Santa Magdalena té també un origen extramurs. Les primeres notícies que ens parlen de Santa Magdalena (també anomenada “capella de l’hospital dels pobres de Jesucrist”) daten del segle XVI. Malgrat tot, l’estructura de l’antiga capella podria indicar que era romànica. Santa Magdalena, avui desapareguda, tenia frontis triangular i absis (amb un retaule molt antic que reproduïa escenes de la vida de Santa Magdalena, i que fou cremat durant la Guerra Civil). El conjunt, inicialment estava format per: un hospital dels pobres, una capella i una escola.
Respecte a l’hospital dels pobres, sembla que l’origen es troba en el testament de Guillem Vengut, quan a principis del segle XV (1401), fa hereu universal a un hospital que s’havia de construir a la parròquia de Santa Maria de Sales (al poble d’Anglès), i que havia d’estar dotat de prevere, comanador i hospitaler. A l’hora de la veritat, però, malgrat les bones intencions, el capital llegat va resultar insuficient per a complir els seus desitjos i, en conseqüència, el projecte s’hagué d’ajustar a aquesta nova realitat. L’objectiu de l’antic hospital era socórrer els caminants i els mendicants de tota la vall, i era regit directament pel consell de la universitat (actualment, l’Ajuntament).
De 1880 a 1920 el barri de Santa Magdalena va créixer espectacularment, i aquesta vitalitat va ser tal vegada la causa de la desaparició de l’hospital. La institució, de fet, funcionà fins a finals del segle XIX (fou clausurat l’any 1882), quan l’edifici fou confiscat per l’Ajuntament i dissolt el patronat. En aquest temps, l’Ajuntament va fer construir un escorxador municipal al pati de l’antic hospital, que estigué en funcionament fins a principis dels anys 70, quan fou tancat. L’any 1922, al costat del que era l’escorxador s’hi instal·là l’escola de nenes (encara es pot veure el rètol pintat), un local que avui ocupa el servei de Correus. Després de molts anys d’abandonament, l’edifici de Santa Magdalena fou enderrocat també a principis dels 70, per les necessitats urbanístiques del moment i de trobar nous locals per l’arxiprestat. Conservant els murs, fou substituït per una moderna construcció de tres plantes on s’habilità la nova casa dels capellans del poble. L’absis s’enderrocà en eixamplar la pujada de Can Grau.

Altre enllaç amb informació:
http://www.angles.cat/promocio-destacada/el-barri-antic-dangles/
i ens explica que el barri de Santa Magdalena que acull encara l’antic edifici del que havia estat l’Hospital dels Pobres de Jesucrist fundat l’any 1401 pel noble gironí Guillem Vengut. Al seu costat hi havia la capella de Santa Magdalena, avui desapareguda i també la primera escola parroquial de la població.

Altres enllaços amb informació:











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada