Seguidors

diumenge, 16 de desembre del 2018

MONUMENT A VICTORIANO OLIVERAS DE LA RIVA
FUNDADOR DEL CLUB PATÍ VOLTREGÀ l'1 DE NOVEMBRE DE 1955
Sant Hipòlit de Voltregà - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa





Victoriano Oliveras de la Riva (Barcelona 1909-1973)


Foto trobada a les xarxes

Club Patí Voltregà

Enllaç amb informació:

que diu:

El Club Patí Voltregà va néixer el l’1 de novembre de 1955 per obra de Victoriano Oliveras de la Riva. L’hoquei va arribar a Sant Hipòlit poc després que arribés a Catalunya i hi va arrelar de manera contundent. Des de llavors, al voltreganès no s’ha deixat mai de patinar ni de viure amb passió un esport com és l’hoquei.
Victoriano Oliveras de la Riva, natural de Barcelona, era nebot de la família que des de principis del segle XX es feu càrrec de la fàbrica de filatura de la Gleva i que passà a anomenar-se Indústries Riva. La bona relació amb els seus oncles va propiciar que entrés en contacte amb el voltreganès i acabés molt vinculat amb el poble. Victoriano era un gran amant de l’esport i en un principi va col·laborar de manera directa en el Club de Futbol Voltregà. La seva obsessió, però, era crear una entitat d’hoquei i ho aconseguiria l’any 1955. Per això va construir unes instal·lacions noves, amb una pista, un patinòdrom i un bar que feia de seu social. De seguida aquest esport va arrelar al poble, els nens van oblidar-se de la pilota i es van dedicar als patins.
El CP Voltregà va créixer molt ràpidament i en pocs temps ja va assolir la màxima categoria. Des d’aleshores no l’ha deixat mai, juntament amb el F.C. Barcelona, i pot presumir de ser un dels històrics de l’hoquei català, espanyol, europeu i mundial. Els seus anys daurats van ser els 70, quan va afegir als títols que ja tenia 2 Lligues, 2 Copes d’Europa i 2 Copes del Rei. Tot i els èxits, però, també s’han passat èpoques difícils. La professionalització de l’hoquei i el final del mecenatge de la família Oliveras de la Riva va suposar un fort cop per al Club, al qual li costava assolir el nivell econòmic dels seus rivals. La dificultat per mantenir els jugadors o de fitxar-ne de nous provocà que molts joves de la pedrera arribessin prematurament al primer equip. Tot i els problemes, però, el Club ha aconseguit mantenir la categoria, ha arribat a moltes finals, en va guanyar una la temporada 2001-02 emportant-se la Copa de la Cers en una final vibrant, i pot presumir de tenir una de les millors escoles del món. D’ella n’han sortit i en surten grans jugadors que arriben a equips de primera línia. Precisament l’Escola del C.P. Voltregà és una de les més prolífiques i envejades de l’hoquei mundial.

Al catàleg publicat per l'ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà diu:


Victoriano Oliveras de la Riva va néixer a Barcelona l'any 1909. En aquest moment, la seva família ja era propietària de “Indústries Riva”, fàbrica tèxtil situada al costat del riu Ter, en terme de les Masies de Voltregà però molt propera a Sant Hipòlit. Un cop acabada la Guerra Civil, Victoriano es va posar al capdavant de l’empresa i va engegar un seguit d’iniciatives per tal d’oferir nous serveis als treballadors i veïns de la fàbrica. Familiars seus recorden que Victoriano era un gran aficionat a l’esport, i de fet en aquests anys també va ser president del RCD Espanyol de Barcelona, club del que “agafaria” els colors (blanc-iblau) per vestir també al Voltregà. La passió per l’esport va portar a Oliveras de la Riva a crear un club d’hoquei sobre patins. L’any 1955 el Club Patí Voltregà va disputar el seu primer partit i des de llavors s’ha convertit en un dels equips més rellevants en aquest esport. Victoriano Oliveras de la Riva va morir l’any 1973. El monument, aixecat poc després de la seva mort, vol retre un homenatge a aquest personatge de bon record pels voltreganesos.

Enllaços amb informació:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada