Seguidors

dijous, 20 de desembre del 2018

EL MALLOL
Sant Hipòlit de Voltregà - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa













Al catàleg de patrimoni històric, arquitectònic i ambiental publicat per l'ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà diu:

Època: segle XVIII
Cronologia: (Llindes façana carrer 1774; llindes façana de llevant 1745,1753 i 1760). Reformes segle XIX
Elements:
Es tracta d’un edifici de grans dimensions que es desplega a partir d’una planta rectangular que ressegueix el traçat sinuós del carrer i que es desenvolupa en planta baixa, planta primera i planta sota-coberta. La coberta és inclinada a dues vessants i està resolta amb una estructura tradicional de fusta i teules aràbigues. Destaca el ràfec volat. La façana principal orientada al carrer (sector nord) queda formalitzada a partir de disposar la seqüència d’obertures (finestra petita – finestral– finestra) sobre uns eixos pautats i perfectament ritmats. Aquest ritme queda reforçat i emfasitzat per la presència del cos situat a l’extrem del carrer, lleugerament més alt i estret, i sobre el qual es disposa el portal d’accés principal a l’edifici. La façana orientada a sud també respon al mateix discurs ritmat. Els testers sud-oest estan resolts en un cas amb unes galeries de doble arqueria i en l'altre cas segons un parament quasi cec. Les façanes són de pedra en planta baixa i de tàpia en plantes superiors. L’acabat és d’estuc. Les obertures estan delimitades per les seves llindes, brancals i ampits de pedra; alguna des les quals té incisa les dates següents: llinda façana carrer del Mallol (1774); llindes façana llevant (1745,1753,1760). La propietat queda delimitada pel carrer i per una tanca que dibuixa el pati. Pel que fa a la topografia, la casa del Mallol té el seu accés principal pel carrer del Mallol, és a dir l’antiga carretera del Lluçanès, accés avui totalment abandonat i impracticable, i en la part posterior i a una cota inferior un carrer en “ cul de sac” permet l’accés posterior a la finca.
Informació històrica:
Casa noble que data del segle XVIII i que havia pertangut a la família Serinanell. El seu emplaçament ens mostra que fou construïda en una zona d’expansió de Sant Hipòlit, ja que el carrer del Mallol presenta un interessant conjunt de llindes del segle XVIII en especial. Al ser abandonada com a habitatge, la casa ha caigut en un estat progressiu de deteriorament que culminà els anys setanta amb l’habilitació de la planta baixa com a cort de porcs.
Actuacions finca:
Apuntalaments estructures vàries. (Ajuntament 2010) .Les llindes amb les dates 1745,1753, 1760 i 1774 documenten les actuacions realitzades a la finca.

 Enllaç amb informació i descripció:
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada